Baby on board – a felnőttek dögöljenek meg, avagy miért dicsőítjük gyerekeinket

„Baby on board” – azaz gyerek a fedélzeten feliratú matricákkal egyre gyakrabban találkozunk a forgalomban. Mire jó ez és mi áll a jelenség mögött?

Sárga háromszögben vagy piros körben lévő figyelmeztetésként találkozunk sok autóstársunk járművén ezzel a felirattal. Elsőre teljesen érthetőnek és jogosnak tűnhet. Ha valaki gyerekkel utazik, nem Forma-1-es pilóta módjára fog közlekedni, hanem megfontoltan, lassabban, nyugodtabban..

És erre miért kell figyelemeztetni a többi közlekedőpartnert? Mert gyerek nélkül gyorshajtunk, szabálytalankodunk, mindenkit ledudálunk és kikiabálunk az ablakon, hogy „takarodj már az útból de büdös paraszt, hogy a k*rva anyádat b*sznád meg!”?

Egyszerre már nem is olyan érthető az elsőre ártatlannak tűnő felirat. Azon túl, hogy másképp közlekedünk gyerekkel, felveti a kérdést: többet ér egy gyerek élete, mint egy felnőtté?

Ennek kiderítéséhez érdemes kitérnünk arra a kérdésre, hogyan változtak meg a gyerekvállalási szokások napjainkban. 30-40 évvel ezelőtt korábban szültek a nők, és átlagban is több gyermeket vállaltak. Bár elsőre meghökkentőnek tűnhet a megállapítás,

„a gyerek kevesebbet ért akkor, mint ma.”

Jut is-marad is alapon ha az akár csak három gyerek közül meghalt egy, még mindig maradt kettő másik.

Napjainkban sok változásnak lehetünk tanúi e téren. A nők jelentős része felsőfokú végzettséget szerez. Az alapképzés elvégzését követően is már 23 évesek jellemzően, s csak ekkor kezdik még el „bedolgozni” magukat egy adott munkahelyre. Egyetem, PhD, orvosi diploma – mind olyan tényezők, melyek még inkább kitolják a gyerekvállalás időpontját.

Az anyukák többsége így nem ideális korban szüli meg első gyermekét, sok nehézséget követően, nem ritkán évekig tartó számtalan sikertelen mesterséges megtermékenyítési kísérlettől frusztráltan.

Ennek egyik következménye, hogy a gyerek felértékelődött. Hasonlóan az árupiachoz, a csekély számú és pótolhatatlan jószág értéke akár felbecsülhetelenné is válhat. Mit teszünk egy ilyen jószággal? Óvjuk még a széltől is, elszigeteljük a világtól, nehogy baja essen.

“És ‘Baby on board’ matricát ragasztunk az autónkra.”

A fenti jelenségre adott humoros válasz, amikor az autóstársak „Adults on board – we also want to live”, azaz „felnőttek a fedélzeten – mi is élni szeretnénk” feliratú levonókat helyeznek el járművükön.

Akár van matrica az autóján, akár nincs, arra kérjük: mindig vezessen óvatosan és körültekintően, hiszen bármelyikünk élete egyszeri és megismételhetetlen. Akár gyereké, akár felnőtté.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *