Hogyan lépjünk túl frusztrációnkon és legyük boldogabbak

Egy frusztrált kolléga telefonál dühösen
Egy frusztrált kolléga telefonál dühösen

Gyakran érzi magát csalódottnak, dühösnek vagy lehangoltnak? Bosszantja, hogy mások többet értek el, mint Ön? Olvassa el tanácsaink, melyek segíthetnek.

Bonyolult világban élünk, rengeteg elvárással. A szülők elvárják, hogy a gyerekek jól teljesítsenek az iskolában, különben utcaseprőként végzik. Játsszanak hangszeren, sportoljanak. A szórakozás már csak a fiataloknak fontos.

A felnőttek világa se kevésbé versengő. Ha nem emelkedik a fizetése, vagy kisebb mértékben, mint azé a buzgómócsing kollégáé, igaszságtalannak érezheti helyzetét. „Ennél többet érdemlek!!” – gondolhatja.

A partner kiválasztásánál is hatalmasak a külső elvárások. Legyen szép de ne egy buta plázacica. Legyen intelligens, hogy be lehessen mutatni otthon és tudjon vele beszélgetni, de ne legyen egy szifonszemüveges laborpatkány. Ne akarjon beleülni a tutiba és otthonmaradni örökre a gyerekekkel, egy elhízott tehén testében. De nehogy a karrierjét a család elé helyezze az a számító, karrierista szuka.

Elvárásokból tehát nincs hiány. Hogyan kezelje ezeket saját magában, érdemes-e velük egyáltalán foglalkozni? Cikkünkben próbálunk néhány pontot tisztába tenni és hasznos tanácsokkal szolgálni, hogy kevésbé legyen frusztrált és sikeresebbé válhasson mind a magán-, mind az üzleti életben.

Ne hasonlítgassa magát másokhoz

Frusztrációnk nagy része innét ered. Egy ismerőse ugyanannyi idősen mint Ön már saját vállalkozással rendelkezik, míg Ön egy rissz-rossz állásban gályázik éve óta alkalmazottként. Az a dagadt szomszéd hetente másik csajt visz fel magához, míg Ön csak fut a lányok után, kevés sikerrel.

Ezt most hagyja abba!

Tényleg. Helyette ugorjon a következő pontra.

Önmaga legyen a mérce

Nem érdemes magát másokhoz hasonlítani. Biztosan hallotta már az elcsépelt mondást, mindenkinek megvan a saját keresztje. Fogalmunk sincs, milyen nehézségeken ment keresztül az, akit irigylünk. Tudja, mennyit kell ahhoz dolgozni, hogy beinduljon egy vállalkozás? Hány kikosarazásba kerül, főleg ha előnytelen a külseje, míg felszed valakit? Sokba.

Legyen a mostani önmaga a mérce, és ahhoz hasonlítsa a holnapi énjét.

Tegyen kis lépéseket – minden nap

Ahelyett, hogy másokat méreget, tartson önvizsgálatot. Tanulmányozza, melyek azok a lépések, amelyek szükségesek céljai eléréséhez. Bontsa le ezeket és tűzzön ki köztes célokat és lendüljön akcióba. Így abban a tudatban térhet nyugovóra, hogy aznap is tett valamit saját magáért.

Legyen irigy

De ne az eredményekre, hanem arra, ahogyan elérte azokat az a sikeres valaki. Nem szégyen tanulni a jobbiktól. De fáj. Mert ehhez be kell ismernie, hogy nem olyan jó, mint az az illető. A túlzott büszkeség az egyik legnagyobb akadálya fejlődésének.

Ne legyen végletes

Ha valami nem sikerül, ne roppanjon össze. Ez nem a világ vége, csak egy újabb lépés a siker felé. Olvasson bele bármelyik – végül – kiemelkedően sikeres ember életrajzába. Mindegyikük kiemeli, mennyi terve és számítása nem jött be. Túlnyomó többségük többször az anyagi csőd szélén állt, vagy padlóra is került jópárszor. A sikeres embert nem az választja el a többiektől, hogy minden bejött neki. Sokkal inkább az, hogy míg a többiek feladták, vagy nem tanultak hibáikból, a sikeresek felálltak miután leszűrték a tanulságokat és változtattak módszereiken.

Élvezze is, amit csinál!

Mit ér a sok erőfeszítés, ha nem élvezi az utat? Néha csak az öröm kedvéért merüljön el aktuális tevékenységében, művészet a művészetért alapon!

Ha ezeket a tanácsokat megfogadja, a siker elkerülhetetlen lesz. Ehhez kitartást és jókedvet kívánunk, és ne felejtse el élvezni a sikerhez vezető utat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *