Tetoválás, avagy megéri-e az életre szóló kép a bőrön?

Tetoválás, az ősi művészet
Tetoválás, az ősi művészet

A tetoválás egy életre szóló elkötelezettséget jelent. Megéri-e ilyen tartós nyomot hagyni a bőrünkön és milyen lehetőségei vannak eltávolíttatni, ha megunta? Olvasson tovább és a tetoválás minden műhelytitkára fény derül.

A kezdetek

A tetoválás mint művészeti ág gyökerei évezredekkel mostani korunk előtt keresendőek. Már a törzsi együttélés korában is fontos volt a bőr pigmentekkel való megjelölése, erre számtalan oka volt őseinknek. A csoporton belüli hierarchia, a hősi tettek halálig tartó megörökítése, a harcosok morcos vonásainak felerősítése, a törzsön belüli érettségi szint megjelenítése.

A számtalan funkció mellett a díszítő célzat sem volt mellékes. Az esztétika mellett a másik nemnek, főként a férfiak hölgyek felé tett jó benyomása elsődleges volt, hiszen ez biztosította a vérvonal fennmaradását, ez napjainkban sincs másképp.

Ezután úgy tűnik, egy nagy szünet következett. Egészen a ’60-as évekig kellett várni, míg újra elkezdett megjelenni a populáris kultúrában is.

Tetoválás = börtöntöltelékség?

A bőrbe vitt minták még a huszadik század elején is a börtönviseltség és a bűnöző életvitel szinonimái voltak. Ez nem csak előítélet volt, ebben a korban tényleg csak a lumpen elemek szánták rá magukat a tetoválásra. Legfőbb funkciója a börtönbeli hierarchiában elfoglalt hely megjelenítése volt, valamint – a törzsi harcosokhoz hasonlóan – a “hőstettek”, azaz a meggyilkolt börtöntársak számának megjelenítése.

A ’60-as évektől azonban fokozatosan elkezdett beszivárogni a mainstream, azaz a fősodor kultúrájába is. Egyre divatosabbá és elfogadottabbá vált, manapság pedig már egy orvos, tanár vagy bármilyen más megbecsült társadalmi szereplő esetén sem lepődünk meg egy tetoválás láttán.

Melyek a leggyakoribb motívumok?

A témák száma kimeríthetetlenek tűnik. Az örökzöld slágerek melelett mindig megjelenik valamilyen divatirányzat is.

Régóta népszerűek a férfiasnak számító ábrák, mint például az oroszlánfej, csinos meztelen nő vagy harcos, fegyveres rajzok. A kínai írásjelek sem vesztettek népszerűségükből.

A másik örökzöld a családtagok megörökítése, egy elhunyt vagy éppen megszületett családi szereplő felvitele a bőrre.

Az időszakos őrületek közé tartozik a még mindig népszerű idézetek felvésése, nem ritkán nagy bőrfelületeket betakarva.

Hogyan lehet megszabadulni a tetoválástól

Egy megunt vagy aktulitását vesztett tetkó kellemetlen lehet tulajdonosa számára. Egy divattetkót vagy a volt kedvest megörökítő monogramokat sokan eltávolíttatják vagy elfedik.

Az egyik fő módszer tehát, ha kiegészítteti vagy felültetováltatja a régi rajzot. A másik lehetőség a lézeres kezelés, ahol lényegében feldarabolják a tetoválást, az így “felaprított” pigmentdarabokat pedig már kis idő elteltével elszállítja és “megemészti” a szervezet. Az első módszer egyszerűbb, míg utóbbi tökéeletes de fájdalmasan és költségesen elérhető megoldás.

Önnek van valamilyen ábra a testén? Eljátszott már a tetoválás gondolatával, ha még nincs? Bezséljük meg a hozzászólásokban!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *